srijeda, 21. kolovoza 2013.

Da Vinci's Demons (HR)

Još jedna

serija koja bi se mogla nazvati guilty pleasure. Ima svojih nedostataka, ali definitivno ima i pozitivnih trenutaka. Iščekivao sam je sa velikim zanimanjem pošto mi se tema, odnosno sami lik i djelo Da Vincija čine veoma zanimljivim.



Seriju je napisao (i režirao nekoliko epizoda) David S. Goyer - pisac nove Batman trilogije, Blade trilogije i najnovijeg Supermana. Glumci su (meni barem) većinom nepoznati, izuzev Alexandera Siddiga, ali su većinom dobri u svojim ulogama. Serija pokazuje velikog Leonarda (Tom Riley) kao mladog, zgodnog 25godišnjaka, popularnog među ženama, te vrlo često raskopčanog ili polugolog (serija je Starzova, naravno, stoga i ima dosta golotinje), ali i dosta opterećenog, rastresenog, te pod uplivom raznih opijata. Naravno i ovdje je super genijalac, ali ne samo što se tiče svojih inžinjerskih i artističkih sposobnosti, već i vrlo vješt u socijalnim odnosima. Scenarist tvrdi kako se 85 posto serije bazira na stvarnim činjenicama o velikom znanstveniku i umjetniku, dok se, naravno, za dosta detalja morala koristiti umjetnička sloboda.

Umjetnik - znanstvenik.

Serija je smještena u renesansnu Firenzu, te je kao takva meni vrlo zanimljivo zbog velike ljubavi prema Assassin's Creed serijalu. Dosta scena, te imena likova automatski asocira na samu igru i tu je meni odma mali bonus. Prikazuje se borba za samostalnost Firenze koju drži obitelj Di Medici, protiv crkvene i papinske vlasti iz Rima. Tu na scenu dolazi vrlo dobar negativac (Blake Ritson) kojeg u šaci drži sami Papa i predstavlja okosnicu sukoba u seriji.

Good guy, bad guy.

Zbog samog doba u kojem se odvija radnja, u seriji ima dosta vjerskih elemenata koji Leonardo kao skeptik i znanstvenik teško prihvaća, ali neke stvari mora početi gledati drugačije zbog osobnog razvoja i neprekidnog širenja znanja, te stvari koja ga najviše progoni - pronalazak majke koja ga je ostavila u koljevci. 

Jedna od mnogo ovakvih scena

U seriju je dosta uloženo, vizualno odlično izgleda. Kostimi i lokacije su odlični. Ima interesantnih kuteva i kadrova, vrlo često sa slow motion prikazima koji se pretapaju sa crtežima i skicama iz Leonardove glave.
Inače, serija počinje donekle neozbiljno i šaljivo, dosta u veselom tonu, ali sa svakom epizodom postaje sve ozbiljnija i intrigantnija. Ima tu i nekih zanimljivih likova koji baš nemaju veze sa Leonardom, poput Vlada Tepeša, ali baš zbog toga mi se serija i dopada. Ima naivnosti, ima smijeha, ali i nema neke pretenzije da bude ozbiljna drama ala Breaking Bad ili Homeland. A očito u tome ima uspjeha, pošto je naručena i druga sezona.

7,5/10

Nema komentara:

Objavi komentar